CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Pages

Saturday, August 27, 2011

Bercuti di Guangzhou, China

Salam Satu Malaysia,
pada 17/6/2011 - 23/6/2011 yang lalu aku telah pergi bercuti dengan ayah & mak aku, cousin, pak long aku serta abang ipar sepupu aku.. tak luma juga dengan anak buah aku Aina(2 tahun)..
kami telah pergi bercuti di Guangzhou, China..
sebenarnya pada hari tersebut, aku sepatutnya kena pergi sekolah tetapi disebabkan tiket tersebut dah beli dari bulan 10 tahun lepas punya maka aku kena pergi juga lah..
terpaksa lah buat surat walaupun aku tahu cikgu takkan benarkan pergi..
nasib baik my parents pergi ke sekolah untuk berjumpa dengan cikgu dan memberitahu perkara sebanar dan cikgu tersebut membenarkan..
Alhamdulillah, aku dapat pergi juga ke China..

aku rasa hepy sangat-sangat kerana pada 17/6/2011(Jumaat) adalah Hari Jadi Aku yang ke-16.. hepy sangat-sangat sebabnya birthday aku pergi ke China..
aku masih ingat lagi, semasa aku nak pergi ke Guangzhou, ada 4 orang Pramugari.. tak silap aku lah, salah seorang pramugari tersebut menjadi friend aku dalam FB selepas aku pulang ke Malaysia..
yang paling aku teruja sekali, ada seorang pramugari ini dia wish HAPPY BIRTHDAY kat aku then bagi air mineral dekat aku.. giler lah, sapa tak seronok pramugari wish HAPPY BIRTHDAY kat aku.. first time aku rasa berlainan sangat-sangat ketika itu kerana orang lain wish HAPPY BIRTHDAY kat aku, padahal aku tak kenal orang tersebut.. selalunya orang-orang yang kenal saja wish dekat aku.. hehe :D

SILA KLIK PADA GAMBAR UNTUK LIHAT LEBIH BESAR

pada malam tersebut, kami sampai di Guangzhou.. jadi kami pun nak pergi lah check in dekat Hotel Lido tetapi penuh, terpaksalah kami pergi cari hotel-hotel lain.. dalam masa aku, mak aku, cousin aku & anak buah aku sedang menunggu, kami jumpa ramai sangat-sangat orang yang fasih berbahasa Melayu.. ada yang dari Negara Malaysia, Negara Brunei, Negara Singapura..
jadi ada lah sekelompok orang dari Negara Brunei datang tegur kami dan memberitahu kami dimana hotel yang masih kosong..
akhirnya kami dapat hotel Xin Shi Dai Hotel.. kami duduk di hotel tu sampai lah hari terakir kami di Guangzhou..
SILA KLIK PADA GAMBAR UNTUK LIHAT LEBIH BESAR
SILA KLIK PADA GAMBAR UNTUK LIHAT LEBIH BESAR
kami telah pergi ke banyak tempat..
tempat jual barang-barang elektronik di New Asia International Electronic & Digital City.. di situlah kami dapat membeli pendrive 256GB & 512GB.. aku juga dapat beli PSP kot.. sebab murah sangat-sangat.. best kot..
pastu kami juga pergi ke One Link Plaza.. betapa besarnya bangunan, sampai kami semua tak larat nak berjalan dah sebab terlalu besar sampai berapa banyak tingkat..
sampai dua hari juga lah kami pergi ke situ..
kami juga pergi ke tempat baju-baju.. mmmmm, aku tak ingat sangat nama tempat tu tapi aku ingat satu bangunan nie namanya Kinsun.. di kawasan situ lah kami pergi shopping baju-baju..
kami juga pergi ke Guangzhou Baiyun World Leather Trading Centre.. di situ hanya ada jual beg-beg tangan saja..
adusss, buhsan gila aku ikut mak & cousin aku ke situ.. dok tengok mereka beli beg tangan lah & macam-macam lah kat situ.. rasa macam menyesal pula ikut mereka.. HAHA..
kami juga pergi ke tempat jual batu jade.. sorry aku terlupa nama tempat tersebut..
banyak kot aku beli batu jade, ye lah dah orang nie pesan, orang nie pula pesa.. jadi berapa banyak aku nak beli.. HAHA
akhir sekali kami pergi ke Guangzhou Panyu Xiang Jiang Safari Park Zoo.. bestnya ku tengok haiwan-haiwan mereka..
yang penting ada Panda & Koala.. comel sangat-sangat.. hehe..
kami juga pergi bersiar-siar di tepi sungai kot rasanya.. ada lah kapal-kapal di situ, ada orang dok bercinta-cinta di situ, ada orang dok buat konsert jalanan.. seronok sangat-sangat.. rasa aman je dok di situ.. hehe
SILA KLIK PADA GAMBAR UNTUK LIHAT LEBIH BESAR
SILA KLIK PADA GAMBAR UNTUK LIHAT LEBIH BESAR

SILA KLIK PADA GAMBAR UNTUK LIHAT LEBIH BESAR
SILA KLIK PADA GAMBAR UNTUK LIHAT LEBIH BESAR
SILA KLIK PADA GAMBAR UNTUK LIHAT LEBIH BESAR
SILA KLIK PADA GAMBAR UNTUK LIHAT LEBIH BESAR
SILA KLIK PADA GAMBAR UNTUK LIHAT LEBIH BESAR
SILA KLIK PADA GAMBAR UNTUK LIHAT LEBIH BESAR
SILA KLIK PADA GAMBAR UNTUK LIHAT LEBIH BESAR

tempat makan yang selalu pergi makan of couse lah tempat makanan Halal..
di Casablanca Restaurant & Khaleed..
kami tak berani juga makan benda lain.. setiap kali kami pergi, kami hanya makan nasi goreng sayur & ikan sweet sour atau jenis ikan juga tapi buat kuah lain..
SILA KLIK PADA GAMBAR UNTUK LIHAT LEBIH BESAR

sebelum naik kapal terbang, phone aku pun berbunyi aku pun tengok lah siapa yang menghantar message kepada aku..
rupa-rupanya adik angkat pertama aku yang antaq message..
rindu nak jumpa aku lah tu kat sekolah, HAHA..
dia tanya macam-macam, dia bagai tau apa yang terjadi kat sekolah..
aku hanya balas je lah message dia dan tanya juga dia buat apa semua sebab aku dok di sana pun aku rindukan adik-adik angkat aku..
SILA KLIK PADA GAMBAR UNTUK LIHAT LEBIH BESAR

pastu kami pun naik lah kapal terbang, perghhh, first time aku nampak PRAMUGARA.. kalau tidak aku dok nampak PRAMUGARI ja atas kapal terbang.. jadi baru aku tau bahawa ada juga PRAMUGARA..
sebab PRAMUGARA nie cita-cita kedua aku.. cita-cita pertama aku Photographer & Designer(Multimedia)..
jadi bila aku nampak ada dua orang PRAMUGARA baru lah aku rasa tak malu sangat kalau kawan-kawan aku tau cita-cita kedua aku tu.. sebab selama nie aku tak berani nak bagitau pada mereka cita-cita kedua aku kerana aku tak pernah lagi nampak PRAMUGARA atas kapal terbang.. jadi bila aku dah nampak, aku jadi tak segan untuk nak cerita pada mereka bahawa ada sebenarnya ada dua cita-cita..

turun saja di kapal terbang, aku sempat lagi ambik gambar dengan dua orang jejaka, siapakah jejaka tersebut?? of couse lah dua orang PRAMUGARA yang aku maksudkan itu..
rasanya tiada apa-apa dah kot aku ingin ceritakan tentang percutian aku ini..
SILA KLIK PADA GAMBAR UNTUK LIHAT LEBIH BESAR
SILA KLIK PADA GAMBAR UNTUK LIHAT LEBIH BESAR

Aku rasa itu saja mengenai Percutian aku di Guangzhou, China..

Itu saja untuk post aku kali ini
harap anda semua terhibur dengan blog aku..

ALWAYS HAPPY & DON'T SAD..

3 comments:

Limin said...

wah.. seronoknya gi china.. best kan pergi negara orang.. wah.... nak tanya awak umo bpe taon? :)

AZ_{K-MaL} said...

Limin : ok lah pergi negara orang.. rasa lah juga kelainannya juga.. saya umur 16 taon.. nape erk??

Amsyahril Syahril said...


Assalamualaikum Tuan/Puan.

Mohon maaf pada Tuan/Puan untuk boleh iklan sedikit disini, semoga kebaikan hati Tuan/Puan untuk memberi izin iklan ini, menjadi amal ibadah disisi Allah SWT hendaknya amiin….

Salam dari Kita Holidays Travel & Tour Indonesia.
Kalau Tuan/Puan nak melawat ke Indonesia, jangan risau hati sila hubungi :

KITA HOLIDAYS TRAVEL & TOUR INDONESIA
Tour operator & Travel Agency

Sebuah serikat yang punya legalitas di Indonesia, memberikan pengkhidmatan tour ground handling di beberapa daerah yang favorit untuk di lawati. Kami arrange secara profesional dan dengan penuh rasa kekeluargaan, juga dengan harga tour yang sangat berpatutan sekali seperti ke : Padang dan Bukittinggi Tour, Aceh Tour, Medan Tour, Jakarta dan Bandung Tour, Jogjakarta Tour, Bali Muslim Tour dan sewa kenderaan.

Contact person : Amsyahril
Mobile : +6285263007445
E-Mail : am_holidays@yahoo.com / kita_holidays@yahoo.com / kitaholidays@yahoo.com.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...